Üss Entert / Kezd újra.

A központi kiállítótér öthajós terében egyháztörténeti gyűjtemény tekinthető meg, mely a Szeged-Csanádi Egyházmegye legértékesebb liturgikus tárgyait, egyházi jellegű textíliáit és ötvösművészeti remekeit őrzi. Az egykori főpapi, szerzetesi, vagy falusi megrendelők esztétikai igénye és anyagi ereje szerint igen eltérő alkotások láthatók itt helyi mesterek szerény művészi értékű darabjaitól a Bécsben készült kvalitásos oltárszobrokig.

A palástok közül a legrégibb a 15. századi Szent Gellért-miseruha. Az ötvöstárgyakat 15-20. századi gótikus, barokk, klasszicizáló kelyhek, ereklyetartók, feszületek, tömjénezők képviselik. Az egykori Szent Demeter-templomból származó barokk faszobrok is megtalálhatók a gyűjteményben. A kiállítótérben interaktív információs pultok is helyet kaptak. Mindezek mellett a látogatók megismerkedhetnek a Fogadalmi templom és a Dóm tér építéstörténetével is; tablók, kisfilmek, valamint a székesegyház és a tér szerkezetét szemléltető makettek segítik az ismeretek gyarapodását.

A kereszthajó alatti kápolnakoszorúban nyugszanak a dóm építésének meghatározó személyiségei: Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő építész, továbbá az egyházmegye püspökei, apátok, prépostok, kanonokok, plébánosok és polgármesterek.