Üss Entert / Kezd újra.

A Munkácsy-díjas festőművész a Szegedi Dóm, a gyulai Nádi Boldogasszony-plébániatemplom és a békéscsabai Jézus Szíve-templom falképeinek alkotója. A tárlaton családi, természeti és művészeti tematikájú táblaképeinek gazdag válogatása is megtekinthető, továbbá a templomok szekkóinak, freskóinak részletei.

Patay László (1932-2002) festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia és az Európai Akadémia tagja, Munkácsy-díjas, Érdemes művész, az MS mester-díj  továbbá több magyar és nemzetközi elismerés kitüntetettje, Ráckeve díszpolgára.  

Szakmai felkészültségét, a festészet valamennyi műfajában és technikájában érvényesíteni tudta. Művei között: portrét, tájat, figurát, bonyolult táblaképet, freskót, szekkót találhatunk, hasonló ügyességgel dolgozik olaj, tempera, akvarell technikákkal. Falképei, szakrális jellegű murális művei szerte az országban fellelhetőek, amely irányzatot a Képzőművészeti Főiskola Freskó szakán sajátította el. Falmunkásságának megkoronázása a Szegedi Dóm oldalfalainak, valamint kupolájának szekkó-díszítése (1980–2000).

A festés nemcsak mesterségem, de szenvedélyem is, és mert nem az a célom, hogy meggazdagodjak, hanem hogy nyomot hagyjak.” (Patay László)

A kiállítás megtekinthető 2023. szeptember 21-től adventig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük