Üss Entert / Kezd újra.


A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 13-tól (kedd) 2022. november végéig a Szegedi Dóm
Látogatóközpontban.

Kovács Jenő gondolatai a kiállításhoz:


Közel négy évtizedes alkotói pályám az utóbbi egy évben olyan fordulatot vett
ami által kicsit visszakanyarodtam a kezdetekhez.
A szobrász sokféle anyaggal dolgozhat élete során, kő bronz, fa, gipsz, vas, agyag és még sorolhatnánk, de a kezdeteknél, mikor még csak ismerkedik a mesterséggel, többnyire az agyag van elérhető távolságban.
Az agyag, ami könnyen megmunkálható, mindenki által hozzáférhető anyag, amit ősidőktől fogva használ az ember mindenféle formában.
Az alkotás, teremtés ideális eszköze mert segítségül hívva a tüzet, máris maradandót alkothatunk.
Egy máig elvarázsoló csoda volt számomra a Tömörkény István iparművészeti szakközépiskola kerámia szakán megtapasztalni az agyag ilyen mértékű átalakulását, új életre kelését…
Én magam szobrász szakon tanultam, de szabadidőnk nagy részét a kerámián töltöttük, mert ott mindig történt valami izgalmas korongozás, mázazás, égetés stb.
Az élet úgy hozta, hogy jó nagy kerülővel, -amiért persze hálás vagyok, itt gondolok a szép számban készített köztéri szobraimra, festményekre, templom belsők berendezéseire – visszataláltam ehhez az egyszerű kifejezési formához, az agyaghoz.

A miért készültek most ezek a szobrok kérdésre a válasz,…. mert a feleségem hitoktató és nem talált megfelelő rajzokat az aktuális hittanos témákhoz.
Ezért megkért, hogy rajzoljak neki magyar szenteket ….
Ebből előbb rajzok, aztán plakettek s végül kerámia szobrok lettek mert mindig
hajtott a kíváncsiság, a kísérletezés csodája.
És tényleg megszületett bennem a csoda, azáltal hogy megpróbáltam ötvözni a szobrászt és a keramikust, hogy valami új születhessen ebből.
A most bemutatott alkotások reményeim szerint, egy érdekes út kezdeti lépései, sikerekkel és botladozásokkal, de vallom, hogy az úton levés s ennek a megélése sokszor csábítóbb és élvezetesebb mint a megérkezés.
Fogadja tehát most ezt mindenki nyitott befogadó szívvel, szeretettel annál is inkább mert Szegeden, szülőfalumban ez az első alkalom, hogy kiállításon mutatom meg műveimet.

A kiállítással kapcsolatos cikk elolvasható a Délmagyar online felületén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük